Tips voor grootouders bij scheiding kind
- Raak niet te persoonlijk betrokken bij de echtscheiding van je kind (bijvoorbeeld: bemoei je niet met de omgangsregeling).
- Bied een luisterend oor voor je kind als deze daar behoefte aan heeft. Wees ondersteunend. Versterk geen gevoelens van haat, frustratie, hopeloosheid, of wantrouwen naar zijn/haar ex-partner.
- Help je kind om voorgelicht te worden over scheiden.
- Laat je kind weten dat je van hem/haar houdt. Vooral in deze tijd heeft hij/zij dat extra hard nodig.
Tips om je kleinkinderen in de periode rondom de scheiding te helpen:
- Zeg geen nare dingen over je ex-schoondochter of ex-schoonzoon in het bijzijn van je kleinkinderen.
- Door alle emoties hebben ouders vaak minder aandacht voor hun kinderen. Als grootouder kun je je kleinkinderen extra in de gaten houden.
- Bied je kleinkinderen een luisterend oor en geef ze de ruimte om gevoelens te uiten.
- Geef ze extra aandacht. Bijvoorbeeld in de vorm van een extra knuffel of kus, een kaartje, bel ze eens vaker op of schrijf een briefje.
- Zorg voor afleiding. Ga leuke dingen met ze doen, naar de speeltuin, naar een pretpark, boekjes lezen enz.
- Maak “nieuwe” familietradities, zoals eens per jaar met je kleinkinderen een opa- of oma dag. Oude familietradities zijn verloren gegaan en het is van belang voor de kleinkinderen om nieuwe tradities te ontwikkelen.
- Laat je kleinkinderen weten dat je van ze houdt.
- Vertel je kleinkinderen dat de scheiding niet hun schuld is.
- Wees onpartijdig en neutraal. Dit is noodzakelijk voor het welzijn van je kleinkind. Partij kiezen betekent dat het kind in het conflict wordt betrokken. Het heeft de steun van oma en opa nodig, zonder het gevoel te hebben, daardoor de ouders te verraden.
- Na een scheiding neemt het contact tussen grootouders en hun kleinkinderen vaak af, met name het contact tussen de ouders van vader en de kleinkinderen. Immers, kinderen wonen na een scheiding vaker bij hun moeder. Zorg er derhalve voor dat de kwaliteit van de omgang met je kleinkinderen goed is. Dan vergroot je de kans van een goede relatie met je kleinkinderen in de toekomst.
Voorbeeld uit het dagboek van Thomas (Bron: Kinderen en echtscheiding door Ludo Driessen)
(…) Ik ben de hele dag bij oma gebleven. Ik heb boodschappen met haar gedaan en ik heb haar geholpen met het klaarmaken van het eten. Toen het weer ’s middags beter werd en Bart en Liezelotte met papa naar buiten gingen, ben ik toch bij oma gebleven. Ik had helemaal geen zin om de dijk op te gaan. Ik wilde alleen maar heel dicht bij oma zijn. Oma had wel door dat mij iets dwarszat. Ze vroeg wat mij zo verdrietig maakte. Ik heb haar eerlijk verteld dat ik mama mis. Oma troostte mij en stelde voor dat ik vanavond mama nog eens zou bellen. Dat heb ik gedaan en mama was thuis. We hebben heel even gebabbeld. Ik voelde me meteen een stuk beter.
Geen contact met je kleinkinderen
Als je geen deel uit mag maken van het leven van je kleinkinderen kun je hierover in gesprek met de (onwelwillende) ouder(s) gaan. Als dit niet het gewenste resultaat oplevert kun je mediation voorstellen. Tijdens de mediation graan jullie gezamelijk opzoek naar een passende oplossing van het probleem. Neem contact op met onze mediator voor meer informatie.
De rechter kan op verzoek ook een omgangsregeling vaststellen tussen het kind en degene die in een ‘nauwe persoonlijke betrekking staat tot het kind’. Of er sprake is van een nauwe persoonlijke betrekking, ook wel ‘family life’ genoemd, hangt af van de feiten en omstandigheden. Grootouders kunnen op grond van deze regel de rechtbank verzoeken een omgangsregeling tussen hen en de kleinkinderen vast te stellen.
(Bron:www.jurofoon.nl).