het maken van een ouderschapsplan lijkt makkelijk, maar dat is het zeker niet. En dat blijkt wel! na invoering van de nieuwe wet, die het ouderschapsplan verplicht heeft gesteld (maart 2009), zijn er veel voorbeelden van ouderschapsplannen in alles soorten en maten. deze voldoen echter niet altijd aan de eisen. De mediator van kind en echtscheiding hebben jarenlange ervaring met het opstellen van ouderschapsplannen. neem contact met ons op en zie wat wij voor u en uw kinderen kunnen betekenen.
Vaak voldoet een ouderschapsplan slechts aan minimale eisen
Vaak voldoen ouderschapsplannen (zoals onder andere veel download ouderschapsplannen) slechts aan de minimale eisen. Bovendien berusten afspraken over de kinderen meestal alleen op overleg tussen ouders, al dan niet met een mediator of advocaat. Het kind wordt veel te vaak nauwelijks betrokken en wordt de omgangsregeling alleen medegedeeld. Een gemiste kans!
De juiste houding van ouders
Aan de basis van een goed ouderschapsplan staat de juiste houding van de ouders. Dit betekent dat de ouders het ouderschapsplan zouden moeten opstellen vanuit de intentie dat het kind recht heeft op contact met beide ouders. Daarnaast zouden beide ouders de intentie moeten hebben om de band van het kind met de andere ouder te bevorderen.
Juiste houding vaak moeilijk voor ouders
In de praktijk maken wij regelmatig mee dat het aanvankelijk voor ouders moeilijk is om bovenstaande houding aan te nemen. Dit is gezien de emotionele lading van een scheiding heel begrijpelijk. Een belangrijke taak van een scheidingsmediator is in onze ogen dan ook om samen met de ouders naar een juiste houding toe te werken, zodat aan het einde van het proces gezegd kan worden: wij hebben de behoeften en belangen van ons kind centraal gezet in het door ons opgestelde ouderschapsplan. En in de toekomst kijken wij als ouders samen welke wijzigingen of aanpassingen nodig zijn voor het welzijn van ons kind!
De juiste houding van de scheidingsmediator
Een goed ouderschapsplan valt of staat met de juiste houding van de betrokken scheidingsmediator. Dit betekent dat de specialist zichzelf en de ouders regelmatig in het proces de kritische vraag moet stellen of de belangen van het kind daadwerkelijk centraal staan. Kind en echtscheiding stelt ten alle tijden de belangen van uw kinderen centraal, neem contact met ons op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar 040-2046095 of stuur een mail naar info@kindenechtscheiding.nl.
Het kind centraal
in een goed ouderschapsplan ga je uit van de behoeften en de belangen van je kind. Hiervoor is het essentieel om er onder ander achter te komen:
- Hoe je kind de scheiding ervaart
- Wat de huidige effecten van de scheiding op je kind zijn
- Waar je kind tegenaan loopt
- Met welke kenmerken van je kind je rekening moet houden in het opstellen van het ouderschapsplan
- Wat de sterke en zwakke kanten van je kind zijn
- Wat eventuele wensen van je kind zijn
- Wat je kind belangrijk vindt in zijn leven
- In welke ontwikkelingsfase je kind zit
Pas als je informatie rondom je kind hebt vergaard kun je een goed ouderschapsplan opstellen waarin de belangen van het kind vertaalt worden.
Wijzigingen in de toekomst
Een ouderschapsplan is slechts een momentopname. In een goed ouderschapsplan kijk je ook vooruit. dat betekent dat je met elkaar bespreekt op welke momenten je opnieuw de gemaakte afspraken ter discussie stelt en dat je kijkt hoe het met je kind gaat en of er zich problemen voordoen.