Op vakantie… en dan scheiden!
In deze zomertijd is iedereen in de ban van de vakantie(stress). Veel gezinnen gaan “gezellig” op vakantie. Nou ja, gezellig…
We staan er niet vaak bij stil, maar veel gezinnen gaan samen opvakantie alvorens ze besluiten om definitief uit elkaar te gaan. Onder het mom van “we proberen het nog…voor de kinderen” of “we willen de kinderen de vakantie niet ontnemen” gaan honderden, misschien wel duizenden gezinnen wellicht een laatste maal samen op vakantie. Daarnaast is het echter ook zo dat duizenden mensen in de vakantie erachter komen dat ze echt niet meer gelukkig zijn binnen hun huidige relatie. Ze zijn bezig met vragen zoals “Is dit de partner waar ik oud mee wil worden?”, “Is dit wat ik wil?” en “Wil ik op deze wijze mijn (verdere) leven inrichten?” De vakantie is dan de druppel is om hun partner, meestal ná de vakantie, te melden dat ze willen scheiden.
Hoe dan ook. Als u en uw gezin dit meemaken is dit heel heftig. Er breekt een periode aan waarin er veel emoties zijn en u alle kanten op wordt geslingerd. Dit is heel vervelend, want naast deze heftige emoties wordt u ook geacht van alles te gaan regelen waar uw (ex)-partner al dan niet aan mee wil werken. En dan zijn er natuurlijk ook de kinderen……
Om deze eerste periode wat makkelijker te maken vindt u hieronder enkele aandachtspunten!
Wat moet u als eerste regelen?
Als u of uw partner besloten hebt te gaan scheiden is het van belang om eerst een gezamenlijke scheidingsbemiddelaar te nemen die u helpt uw scheiding te regelen. Of u nu getrouwd bent, een samenlevingsovereenkomst heeft of samenwoont zonder wettelijk iets te hebben vastgelegd: Een scheidingsbemiddelaar is een must en heeft verschillende voordelen.
Ik zet ze even voor u op een rijtje:
- Ondersteunend bij conflicten wat doorgaans zorgt voor betere hantering van conflicten tussen u en uw (ex)-partner.
- Aandacht en bespreekbaar maken van de verschillende emoties, waardoor er begrip en acceptatie ontstaat.
- Kostenbesparend t.o.v. ieder een eigen advocaat.
- En misschien wel het belangrijkste voordeel: het is in het belang van uw kinderen de beste oplossing! U geeft uw kinderen het zichtbare voorbeeld dat u er beiden samen uit wilt komen zonder lijnrecht tegenover elkaar te staan.
Hoe vind ik een goede scheidingsbemiddelaar?
Er zijn bemiddelaars in alle soorten en maten. Als eerste is het van belang dat u beiden een goed gevoel hebt bij een bemiddelaar. Een goede scheidingsbemiddelaar moet én oog hebben voor uwer beide emoties én uiteraard voor een correcte afhandeling van de scheiding (wonen, de kinderen/ouderschapsplan, pensioenen, levensonderhoud en verdelen of verrekenen van vermogen). De deskundige mediators van kind en echtscheiding kan u hierbij helpen. Neem contact op met onze scheidingsmediator.
Scheidingsmelding aan de kinderen.
Nu er besloten is de scheiding in gang te zetten is het uiteraard ook van belang dat de kinderen hiervan op de hoogte worden gesteld. Of toch (nog) niet? Meer info over de scheidingsmelding aan uw kinderen.
Houding ten opzichte van de kinderen
Als onoverkomelijk is dat u en uw partner uit elkaar gaan en u hebt het de kinderen verteld is het goed om een aantal aandachtspunten in het achterhoofd te houden:
- Vermijd zoveel mogelijk conflicten, zeker in het bijzijn van de kinderen.
- Praat niet in negatieve bewoordingen over elkaar in het bijzijn van de kinderen.
- Laat de kinderen niet kiezen voor een van de ouders! In geen enkel opzicht. Geef je kind juist nu het gevoel dat het van beide ouders mag houden.
- Houd zoveel mogelijk vast aan bestaande rituelen en structuur. Dit geeft houvast en stabiliteit in deze onzekere periode.
- Gebruik je kind niet als boodschapper naar de andere ouder.
- Maak geen beloftes aan je kind die je niet na kunt komen.
Hopelijk bent u iets geholpen met bovenstaande aandachtspunten. Mochten er nog vragen zijn dan kunt u contact met ons opnemen.